League of Legends

Just nu nöter vi mest League of Legends. Det är ett typiskt moba-spel. Moba står för Multiplayer Online Battle Arena. I den här typen av spel så spelar man på en stor arena. Man är uppdelade i två lag och man är 5 personer i varje lag. Man behöver inte spela med folk man känner utan man kan spela ensam och paras ihop med andra som också spelar själva. Vi spelar mest tillsammans men det är absolut inget krav. Arenan är uppdelad i två delar där ena halvan är ena lagets planhalva och den andra halvan är andra lagets planhalva. Exakt hur det ser ut och fungerar är krångligt att beskriva i ord men jag ska försöka att göra det lite kortfattat.

Nedan så har ni en bild på hur kartan ser ut. Det är en miniversion av själva arenan så mycket information fattas men så här är banan uppbyggd iaf. På kartan har jag satt ut siffror för att lättar kunna beskriva vad en del saker är för någonting. Klicka på bilden för att få upp en större version.

summoners rift

Planhalvorna är två spegelbilder av varandra och därför är bara siffrorna på ena sidhalvan eftersom man då lätt kan lista ut var på motsatta sidan siffran skulle ha suttit om den varit utmärkt. Siffrorna är inte helt kronologiska i den ordning jag kommer nämna dem och med det sagt börjar vi med nr 7 på kartan. Nr 7 på kartan är startpunkten. Där startar alla spelare på sin respektive planhalva. Innan man hamnar på kartan går man igenom något som kallas champion select vilket helt enkelt är där man väljer vilken hjälte man vill spela. Det finns drygt 100 hjältar att välja mellan och alla har olika färdigheter och funktioner. På kartan ser man tre vägar till motståndarens bas. Den översta vägen kallas top, den i mitten mid och den i botten av kartan kallas bot. Svårare än så är det inte J. Vi har också en massa treor utplacerade på kartan i vad som kallas junglen. Vid varje 3:a är ett litet camp med neutrala monster som de kallas. Dessa tillhör inte någon sida utan de finns där i skogen och man kan spöa upp dem för att få pengar och experience. Man brukar ha en spelare som är dedikerad junglare vilket betyder att han eller hon springer omkring och spöar dessa skogsmonster och sedan när tillfälle ges, hjälper till i någon av de tre lansen och ”gankar”. Ganka är alltså att man springer till den lanen och försöker att döda motståndaren. Detta ger pengar och motståndaren tappar lite tid i lanen vilket gör att denne tappar pengar och experience.

Var trettionde sekund spawnar nr 6 på kartan ett gäng minions. Dessa minions delar upp sig och en tredjedel av dem går längst med top lane, en tredje del längst mid lane och en tredjedel längst med bot lane. Mitt lags minions och motståndarlagets möts sedan i mitten av kartan, där du ser den röda texten top, mid och bot. Där dessa minions börjar slå på varandra. Spelarnas uppgift är att lägga det dödande slaget på motståndarens minions. Den som dödar en minion får extrapengar och dessa pengar köper man sedan vapen, rustningar och sådant för. Tvåorna på kartan är torn. Dessa torn skjuter på alla fiender som kommer nära. Oavsett om det är minions eller fiendehjältar. Kort sagt är målet i League of Legends att slå sönder motståndarens torn och då komma till deras inhibitors som är markerade med ettor på kartan. När minst en inhibitor är nedslagen kan man ha sönder deras två torn som skyddar nexuset (markerat med en sexa på kartan). Det lag som först har sönder motståndarens nexus har vunnit.

För att lättare lyckas med det måste man bli starkare än motståndaren, det blir man genom att antingen lasthitta minions mycket bättre så man får mer pengar på det sättet. Eller genom att döda motståndarna mycket mer vilket ger mer pengar och mer experience så man blir starkare än dem på det sättet. Samt att man kan döda draken och baronen, markerade med en fyra och en femma på kartan. Att döda dessa ger lite extrastats till spelarna. Man får lite mer hp och mana regeneration, man får även lite mer attack damage och ability power.

Verkar det krångligt? Vi kommer skriva mer om det här framöver men det får räcka för den här gången. Det här är i alla fall grunderna till League of Legends.

Comments are closed.